Ik wil de vindbaarheid van mijn website vergroten door van domeinnaam te veranderen. Heeft dat zin?

Dat kan, maar het hoeft niet. Hieronder geven we aan waar je op moet letten:

Waarde van een domeinnaam

Zoekmachines ordenen websites op basis van “autoriteit” op een bepaald onderwerp. Eén van de aandachtspunten daarbij is de leeftijd van een website op een bepaalde domeinnaam. Een website die al een tijd op een bepaalde locatie wordt gevonden, krijgt meer waardering dan een net nieuwe website. Het verplaatsen van je website naar een andere locatie gaat daardoor ten koste van je “pagerank”, de score die Google aan je website geeft.

Logische domeinnaam

Dat gezegd hebbende: als je de inhoud/het onderwerp van je website flink aanpast, waardoor de domeinnaam niet meer strookt met de inhoud, is het uiteraard zinvol een nieuwe naam te kiezen. Dat is voor bezoekers wel zo logisch en ook zoekmachines hechten waarde aan de relatie tussen de domeinnaam en de inhoud. Als je flink aan de inhoud/opzet van de website wil gaan sleutelen, zou een aanpassing van de domeinnaam dus een logische stap kunnen zijn.

Zorg voor een goed “verhuisbericht”

Als je het adres van een website verandert, is het handig die verhuizing door te geven aan zoekmachines. De beste manier daarvoor, is met een verhuisbericht op de oude locatie (dat heet een “301-redirect”). Daarmee worden bezoekers van het oude adres doorgestuurd naar het nieuwe adres. Maar dat niet alleen, want ook zoekmachines (die je website bezoeken met een “bot”) worden doorgestuurd. En die krijgen bij dat doorsturen direct een melding dat het adres van de pagina is veranderd, zodat ze hun adresboek bij kunnen werken en het nieuwe adres op zullen nemen in de zoekresultaten.

Vindbaarheid in Google

Voor de vindbaarheid van je website wordt de domeinnaam steeds minder belangrijk. Zoekmachines laten ze zich vooral leiden door wat anderen van je website vinden. Dat meten ze oa. door:

  • het aantal links naar je website te tellen op andere websites
  • in de gaten te houden hoeveel er over je (website) wordt gesproken op oa. Social Media
  • te tellen hoe vaak mensen op je website klikken als die tussen het lijstje met zoekresultaten verschijnt

Als je wil dat je website beter scoort in zoekmachines, is het dus vooral zaak om werk te maken van bovenstaande punten. Dat doe je door links naar je website te verzamelen, (de inhoud van) je website interessant te maken voor bezoekers, op internet actief te zijn in je vakgebied en via de Online beheeromgeving te zorgen voor aantrekkelijke titels/paginaomschrijvingen van je pagina’s. Meer over optimalisatie voor zoekmachines vind je op blog.mooiesite.nl.

Maak je website gewoon zelf

Zelf je website maken? Met Mooiesite.nl kun je direct aan de slag.

Onze Online beheeromgeving maakt het bewerken van je website écht eenvoudig. Probeer het vandaag. Bestel hier je gratis en vrijblijvende demo.

Probeer Mooiesite gratis

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *