Mobiele site vs. Responsive design

Sinds de opkomst van de smartphone en tablets zoals de iPad is er veel veranderd op internet: steeds meer bezoekers zitten niet achter een computer of laptop als ze een website bezoeken, maar zijn onderweg en bekijken je website mobiel.

Het is dus van groot belang dat je website op alle apparaten goed wordt weergegeven. En daar zijn grofweg 2 methoden voor:

  • Mobiele website – Een speciaal voor mobiele telefoons ingerichte website
  • Responsive design – Een website die zich automatisch aanpast aan de schermgrootte van je bezoeker

Mobiele website

Een mobiele website is een website die speciaal is ingericht voor mobiele bezoekers. Dat is niet alleen technisch, maar vooral inhoudelijk. Mobiele bezoekers zijn vaak op zoek naar heel praktische informatie, zoals je adres of telefoonnummer.

Een mobiele website biedt daarom andere informatie dan je “gewone” website. Denk aan een routebeschrijving en de mogelijkheid direct vanaf je website te bellen. Maar ook de aanvangstijd van de cursus van vanavond of de daghap van vandaag.

Responsive design

Een computerscherm is groter dan een tablet. En een tablet weer groter dan het scherm van een mobiele telefoon. Een website met responsive design wijzigt “vanzelf” mee met de grootte van het scherm van je bezoekers. De inhoud is gelijk aan je gewone website, maar de opmaak verandert dus.

Op mobiele telefoons zijn de letters groter en is de opbouw simpeler. Je menu wordt daarbij zelfs helemaal ingeklapt tot één button, zodat de inhoud van je website gewoon direct in beeld komt.

Welke optie is het beste?

Dat hangt af van het doel van je website. Is je website puur informatief, dan is responsive design waarschijnlijk de beste optie. Er gaat dat geen informatie verloren en je website is prima leesbaar op alle apparaten. Je activeert de mobiele template via Opmaak > Website template. Kies daarbij bij Extra instellingen voor “Responsive: Aan (Standaard)”.

Hebben je mobiele bezoekers duidelijk andere wensen dan de niet-mobiele bezoekers, schakel dan je mobiele site in. Dat doe je via Extra > Mobiele site in de Online beheeromgeving.

Je kunt zowel de mobiele website als het responsive design activeren. Mobiele bezoekers zien in dat geval de mobiele website en de andere bezoekers (tablet, laptop, desktop) de responsive website.

Hier lees je meer over De zin en onzin van mobiele websites.

Maak je website gewoon zelf

Zelf je website maken? Met Mooiesite.nl kun je direct aan de slag.

Onze Online beheeromgeving maakt het bewerken van je website écht eenvoudig. Probeer het vandaag. Bestel hier je gratis en vrijblijvende demo.

Probeer Mooiesite gratis

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *