Bij Google hoef je je website niet aan te melden. Google behoort tot de zogenaamde tweede generatie zoekmachines. Deze zoekmachines hanteren hun eigen logica en kijken naar de linkstructuur van het internet. Google zoekt zelfstandig het hele internet af (crawlen heet dat), op zoek naar wijzigingen in de sites in hun database. Zodra Googlebot (de crawler van Google) een link naar een onbekende site vindt, wordt die link gevolgd en wordt deze site vanzelf aan de Google database toegevoegd.
Toch aanmelden
Je kúnt je wel aanmelden bij Google. Maar het is belangrijk om je te realiseren dat je site aanmelden alleen zeker niet genoeg is.
Na het aanmelden wordt je website in eerste instantie wel opgenomen in de database, maar na enige tijd (gemiddeld zes tot acht weken) zal Google zelf beoordelen of dat terecht is. Worden er nergens op internet links naar je site gevonden, dan zal Google redeneren dat je site niet interessant genoeg is om er links naar te plaatsen. En dus ook niet interessant genoeg om in de zoekresultaten van Google te op te nemen.
Je zult dus (zelfs al je je site hebt aangemeld) moeten zorgen voor minstens een aantal links op sites die ook in Google staan. En hoe meer links, hoe beter.
Het aanmelden van je website doe je hier: www.google.nl/intl/nl/addurl.html
Hoe lang duurt het toevoegen bij Google?
Reken op een wachttijd van twee weken tot twee maanden. Maar voor zoekmachines geldt: geduld. Zoekmachines hebben hun eigen agenda en daar kun je niets aan doen. Zorg er in de tussentijd voor dat je zoveel mogelijks links krijgt naar je site.
Nadat je pagina’s zijn gevonden door Googlebot, kun je er vanuit gaan dat je pagina’s in de volgende update opgenomen zullen worden. Google ververst haar index doorgaans eens in de 4 weken.
Vaker aanmelden bij Google
Vroeger was het zinvol je site iedere week opnieuw aan te melden bij zoekmachines. Tegenwoordig heeft het geen enkele zin meer je site vaker aan te melden. Sta je er eenmaal in, dan weet Google je vanzelf wel te vinden via de links etc. Wil je dat Google vaker komt? Update je site dan regelmatig. Google ziet dat en zal haar robots wat vaker langs laten komen.
Automatisch aanmelden bij meerdere zoekmachines (niet doen!)
Je komt ze regelmatig tegen op internet: sites waar je jouw site bij 50, 100, 1000, of zelfs 5000 zoekmachines tegelijk kunt aanmelden. Doe dit niet. Deze tools hebben geen enkele zin. Sterker nog, waarschijnlijk meld je je alleen aan voor een spamlijst…
De zoekmachines van nu vinden je site vanzelf. Deze “meld-je-in-één-keer-aan”-tools zijn zelfs in strijd met de gebruikersvoorwaarden van Google (zie Google Terms of Service). Het is namelijk verboden om automatische toepassingen op Google los te laten. Als gevolg zou het je je zelfs een ban op kunnen leveren: Google negeert je voortaan!