Wat is het verschil tussen POP3 en IMAP?

In het mailprogramma op je computer, smartphone of tablet kun je bij het instellen van je mailaccount kiezen tussen IMAP en POP3-account. Er is een verschil in de manier waarop deze 2 “protocollen” het ophalen van je e-mail uitvoeren. Op deze pagina leggen we uit wat het verschil is en wat de voor- en nadelen van beide methoden zijn.

POP3 (Post Office Protocol):

Als je je mailaccount instelt als POP3-account, wordt de mail bij het ontvangen letterlijk van de server opgehaald en naar je computer (of laptop, tablet, smartphone) verplaatst. Eenmaal ontvangen mails staan dus niet langer op de server. Dat heeft als voordeel dat je mailbox op de server automatisch wordt opgeruimd en dus niet volloopt.

Voordelen POP3

  • Ook als je even geen internet hebt, kun je je mails gewoon lezen.
  • Je kunt in Outlook aangeven dat eenmaal ontvangen e-mails na een vaste periode van de server worden verwijderd, zodat je mailbox op de server niet vol raakt.
  • POP3 werkt technisch erg simpel en is daardoor minder foutgevoelig dan IMAP.

Nadelen POP3

  • E-mails worden bij ontvangst vaak automatisch van de server verwijderd. POP3 is daardoor minder geschikt voor gebruik op meerdere apparaten.
  • Ontvangen mails worden lokaal (op je apparaat) opgeslagen. Gaat dat apparaat stuk (en heb je geen back-up gemaakt), dan gaat ook de opgeslagen e-mail verloren.

IMAP (Internet Message Acces Protocol):

Als je bij je mailaccount IMAP instelt “Type account” blijft alle mail die je ophaalt ook op de server staan. Je mailprogramma maakt rechtstreeks verbinding met de server en toont de berichten die daar staan. Het voordeel van deze methode is dat je mailboxen centraal worden beheerd. Of je nu op je telefoon, laptop of in de webmail kijkt, het gaat steeds om dezelfde mails. En dat geldt niet alleen voor je Postvak In, maar ook voor de Verzonden Items en de Verwijderde Items.

Voordelen IMAP

  • Hoe je je mail ook leest, je ziet altijd dezelfde berichten
  • Je mail blijft ook bij een crash van één van je devices beschikbaar op zowel de server als andere apparaten.

Nadelen IMAP

  • Ja mail werkt alleen als je online bent.
  • Als je je mailbox niet regelmatig opruimt, loopt ‘ie vol en kun je geen mail meer ontvangen.

Maak je website gewoon zelf

Zelf je website maken? Met Mooiesite.nl kun je direct aan de slag.

Onze Online beheeromgeving maakt het bewerken van je website écht eenvoudig. Probeer het vandaag. Bestel hier je gratis en vrijblijvende demo.

Probeer Mooiesite gratis