Als je mailadres eindigt op je domeinnaam (zoals bijvoorbeeld bij info@mooiesite.nl), dan hoort je e-mailadres bij je domeinnaam. Verhuis je de domeinnaam, dan verhuis je ook de e-mail. In dat geval is het belangrijk om bij de domeinverhuizing even een paar stappen vooruit te denken.
Onderstaand verhaal is wellicht wat technisch, maar we leggen het je graag zo duidelijk mogelijk uit.
Internet- en e-mailadres vs IP-adres/server
Als je op internet een internetadres intypt (bijvoorbeeld www.mooiesite.nl) bekijkt je internetprovider (bijvoorbeeld Ziggo) in een soort adresboek welk “IP-adres” daarbij hoort. Zo’n IP-adres is een cijferreeks, vergelijkbaar met een telefoonnummer en hoort bij een bepaalde server (een computer waarop websites staan). Je internetprovider stuurt je door naar de server uit hun adresboek en die stuurt je daar door naar de gezochte website.
Voor e-mail werkt dat feitelijk hetzelfde: je verstuurt een mail naar info@mooiesite.nl, je internetprovider stuurt die mail naar de juiste server en die server zorgt ervoor dat de mail terecht komt in het juiste postvak.
Domeinverhuizing
Bij een domeinverhuizing wordt het IP-adres dat bij een domeinnaam hoort aangepast: de domeinnaam verwijst voortaan naar een andere server.
Iedere internetprovider controleert regelmatig of hun “adresboek” nog klopt. Op die manier zorgen ze dat de juiste website tonen en de e-mail naar de juiste mailbox sturen. Bijna alle providers doen dat minstens één keer per dag, velen zelfs vaker.
Als je je website verhuist van de ene server naar de andere, met behoud van domeinnaam, zal iedere internetprovider die verhuizing dus op een bepaald moment opmerken en verwerken. Wanneer dat precies gebeurt is echter volledig afhankelijk van die provider. Dat kan dus bij jou anders zijn dan bij de buren, maar ook op je PC anders dan op je smartphone.
Vanaf het moment dat de domeinverhuizing is verwerkt, zie je dus de nieuwe site. Maar hoe zit dat met je e-mail?
E-mailboxen
Nu je internetprovider je doorstuurt naar de nieuwe server, zal diezelfde provider ook de e-mails aan de bijbehorende mailboxen doorsturen. Hierbij zijn 2 dingen belangrijk:
- De mailboxen op de oude server worden niet langer gevonden
- De mailboxen op de nieuwe server dienen te zijn aangemaakt
Om te voorkomen dat je de (oude) mail op de oude server niet meer kunt lezen, raden we je aan de mail “binnen te halen” met een programma als Outlook. Doe dat vóór de verhuizing en vraag je bestaande domeinleverancier hoe dat werkt.
Om te voorkomen dat je e-mail misloopt, is het van groot belang dat je die e-mailadressen direct opnieuw aanmaakt op de nieuwe locatie. Dat doe je in de Online beheeromgeving, via Instellingen > E-mailaccounts.
Wij kunnen je helpen
Om de overgang nog soepeler te laten verlopen, kunnen wij de mailboxen ook al vóór het indienen van het verhuisverzoek voor je aanmaken op onze server. De wachtwoorden kun je dan – na de domeinverhuizing – zelf aanpassen via de Online beheeromgeving. Op die manier verklein je het risico dat je mail misloopt.
Heb je eerst een probeersite aangemaakt? Let dan op: om problemen met versieverschillen te voorkomen, kun je na het aanmaken van de mailboxen deze probeersite niet langer bewerken. Na de domeinverhuizing is de Online beheeromgeving dan wel weer gewoon beschikbaar.
Tot slot
Alle inspanningen ten spijt kan het toch gebeuren dat er gedurende korte tijd wat misgaat met de e-mail. Bijvoorbeeld als jouw provider je al wel naar je nieuwe mailbox stuurt, maar de provider van verzender van de e-mail stuurt de e-mail nog naar je oude provider. Het is echter een zeldzaamheid dat deze fase langer duurt dan enkele uren.